KOMMENTARER TILL BREVET ”Sfp – för dig och ditt Vanda”

 

- Partiets värderingar är borgerliga och alla finlandssvenskar är det inte. Sfp är inte svenskfinland. Fonderna däremot är Sfp.

- Studentsvenskan är ingen garanti för en positiv inställning till finlandssvenskar och – svenskan.

- ”Sfp i Vanda vill  bevara gamla kulturmiljöer och öppna landskap”. När det röstades i fullmäktige om generalplan för staden, ville Sfp endast bevara ålider i privat ägo. Alla andra parker och öppna landskap intresserade inte Sfp. Här bör också nämnas att inte heller de Gröna i Vanda hade någon klar linje i frågan.

- Då Sfp talar om att de stora partierna nationellt inte har intresse för svenska frågor, kan Vänsterförbundet tyvärr inte klassas som ett stort parti. Vänsterförbundet har både nationellt och regionalt stött Sfp i svenska frågor.

 

I övrigt kunde nämnas att den svenska i Finland som kommer att överleva längst är dialekterna i Österbotten. I diskussionen om språkdusch eller -bad i finska i svenska skolor, visade specialisterna i syd översittarfasoner mot det ibland nästan helsvenska norr. Övningsskolan var tyvärr fel plats för försöket.

 

Maarit Fredlund, Vanda, vf

 

PS! Nu när priset på bränsle stigit, kunde alla kommuner visa sitt verkliga intresse för miljön och låta bli att höja avgifterna för kollektivtrafiken. Varför inte sänka biljettpriserna?!

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Sfp:s svar på mitt skriveri var att sfp är ett liberalt parti, att sfp försvarar kulturlandskap och att jag givit upp att finlandssvenskan lever kvar i huvudstadsregionen.
Min inställning till undervisningen i de båda inhemska språken som andra språk kräver en hel lång artikel. Jag återkommer med den senare.