Oltuani 11 kuukautta s-lomalla olen vihdoinkin saanut käytyä läpi kaikki p-a, joka on kertynyt vuosien aikana, eikä ole ollut aikaa tai rauhaa käsitellä sitä aikanaan. Tai ehkä syy on ollut että p-aa on sadellut niskaan niin tiuhaan tahtiin, ettei sen takia ole ehtinyt paneutua.

Nyt olen sitten työttömänä työnhakijana ja saan osa-tke:ttä 31.5.2009 asti. Olen kyllä täysin kykenevä ottamaan vastaan jatkuvaa mielekästä kokopäivätyötä, jos sellaisen sattuu löytymään.

Olen sairastelun aikana velkaantunut. Velkajärjestelyä en saanut, koska olen mielestään velkaantunut kevytmielisesti. Jos sossu ei anna toimeentulotukea, niin ei ole muuta mahdollisuutta kuin ottaa kallista kulutusluottoa vuokraan ja ruokaan. Nyt saisin Takuusäätiön takauksen lainalle, jos vain työ löytyisi ja pysyisi vakuuttamaan että esim. opettajan sijaisuuksia löytyy varmasti vastaisuudessakin. Jos vain saisi edes sen ensimmäisen sijaisuuden... Muuttuneena olosuhteena ei olla missään vaiheessa pidetty sitä että minun oli tarkoitus olla opettajan sijaisena koko lukuvuosi 2007-08 ja pysyin tekemään sitä vain kaksi viikkoa.

LISÄYS 27.8.2008: sain itseoikaisupäätöksella toimeentulotukea, joka peritään työttömyyspäivärahasta. Nyt ei otettu huomioon elokuun ylitettä ja sähkölasku huomioitiin menona. Miksi tätä ei tehty suoraan??? Säästyypä hyvin toimeentulotuen maksatuksia, kun hädässä olevat ihmiset eivät jaksa tai osaa tehdä valituksia.

Sain taas hylkäyksen toimeentulohakemukseeni. Päätöksen perusteluissa oli mm että heinäkuun sähkölaskua ei oteta huomioon, koska minä en ole heinäkuussa hakenut toimeentulotukea. En hakenut, koska sitä en tarvinnut heinäkuussa. Hylkyperusteena elokuulle oli että heinäkuulta on niin paljon ylijäämää, ettei voida myöntää toimeentulotukea.(Sain 20.8. osa-eläkkeen 555 e netto. Maksoin pikkulaskuja, joista oli tullut useampi muistutus, ja velkoja.) Normaalin matematiikan mukaan esim. +1 ja -1 tekee 0, mutta toimeentulotuessa kaikki on aina plussaa. Olin selittänyt että saan ekat työttömyyspäivärahat joskus syyskuun puolessa välissä ja jos pääseen töihin en saa palkkaa kuin n. kuukauden päästä. Ihmettelen suuresti että mikä kulkuneuvo on maksuton, jolla pääsee esim. työhaastatteluun tai työpaikalle, jos sellaisen saisi. Näillä turhilla hylkypäätöksillä saadaan työllistettyä monta ihmistä. Mikäli ei heti tehdä oikaisua, rahaa saattaa saada puolen vuoden jälkeen.

Kulutusvelka otetaan huomioon jos sillä on esim. hankkinut jääkaapin, mutta ei oteta huomioon kun siihen jääkaapiin ostaa laitettavaa. Sitten kun velat ovat ulosotossa (ja itselle jätetään vain n. 550 e/kk kaikkiin menoihin) ne otetaan huomioon toimeentulotukea myönnettäessä. Jos maksat lääkkeitä luottokortilla, niin laskua ei oteta huomioon menona. Kun sitten saat lääkekaton täyttymisen jälkeen kela:lta takaisin rahaa, se otetaan huomioon tulona.

Toimeentulon pitäisi nimenomaan olla väliaikaista, ja tasata yllättäviä toimeentulo-ongelmia. Mielestäni sairaudesta johtuva ansion menetys tai työttömäksi joutuminen, ovat näitä yllättäviä tilanteita. Eivät normaalit menot ja velkojen lyhennykset katoa mihinkään vaikka tuloja ei olisi lainkaan tai hyvin paljon pienempiä kuin yleensä.

Toimeentulotuen myöntämisessä saa, ja pitää, käyttää harkinnanvaraa. Sairaus on hyvinvointiyhteiskunnassamme yleinen syy köyhyyteen. Lääkekatto on n. 650 e/vuosi. Jos vertaa summaa pakollisiin muihin kuluihin, niin voisi sanoa että maksan n. 13,5 kuukaudelta vuokraa vuodessa terveitten 12 kuukauteen verrattuna. Lisäksi tulee yli 20 e. joka kerta kun kela tahtoo uuden b-todistuksen tai käyt poliklinikkavastaanotolla. Kela pyytää b-todistuksia ja työllistää lääkäreitä turhaan. Jos potilas kokee ihmeparannuksen, kela saa siitä varmasti tiedon. Näissä b-todistuksissa kun lukee työkyvytön toistaiseksi ja niissä on useimmiten myös hoitosuunnitelmat.

Sitten oikein emähäpeäpilkkuun: yksinäisen henkilön asumistuen saamisen raja on 1 245 e/kk. Eli jos saat bruttona enemmän kuin em summa, et saa lainkaan asumistukea. Pääkaupunkiseudulla on ihan yleistä että puolet, tai enemmänkin, tuloista menee asumiskuluihin.

Työterveyslaitos on tehnyt kiittettävän tutkimuksen miten tuetaan pitkän sairausloman jälkeen työhön paluuta. Tulokset olivat melko hyvin maalaisjärjellä pääteltävissä, mutta onpahan taas tehty yksi tutkimus lisää arkistojen uumeniin. Miten sitten tuletaan pätkätyöläisen työhön paluuta? Pätkätyöntekijällä ei ole työpaikkaa mihin palata, ja minäkin jouduin ensin omavastuulle ennenkuin sain sv-päivärahaa. Sain ensimmäiseltä kuulta kolmen viikon päivärahan. Muutenkin tulot pienenivät ja vielä neljäsosa sv-pr:sta pois. Sille ensimmäiselle kuukaudelle löytyi myös runsaasti ylijäämää, etten saanut toimeentulotuka. Hyvää joulua vuonna 2007, oli minun osaltani viikko aikaa saada kasaan vuokrarahat ennenkuin kannetaan tavarat ja minut pihalle.Tässä vaiheessa sossu maksoi minulle kaksi vuokrarästiä korkoineen, uuden vuokratakuun yli 800 e ja oikeudenkäyntikuluja yli 200 e. Kaiken tämän keskellä minun on pitänyt hoitaa itseni työkuntoon.